加入我们 登录
۩杰西达邦中国影迷会۩ 返回首页

irrisa的个人空间 http://www.tbbs.chinatikfans.com/?22602 [收藏] [复制] [分享] [RSS] 大爱泰剧

日志

2010年普通高等学校招生全国统一考试(重庆卷)

已有 2737 次阅读2011-8-12 09:43 |

  

一、听力(共两节,满分30分)

第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)

请听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的ABC三个选项中选出最佳选项,并标在试题卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

例:How much is the shirt

A. 19. 15.  B  9. 15.    C. 9. 18.

答案是B

1. What color does the woman like best?

A. Red.   B. Green.       C. Blue.

2. Who borrowed the book?

A. Jane.  B. Tom.   C. Peter.

3. Where does the conversation most probably take place?

A. In a restaurant.  B. In a flower shop.       C. At a concert.

4. What is the conversation mainly about?

A. The woman’s job.     B. The woman’s study.   C. The woman’s hobby.

5. What does the woman mean?

A. The man should help himself.

B. The man may use the phone.

C. The man should sit at the table.

第二节(共12小题;每小题1. 5分,满分18分)

请听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的ABC三个选项中选出最佳选项,并标在试题卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

请听第6段材料,回答第68题。

6. Where does the conversation probably take place?

A. In a school.       B. At a bus stop.     C. In a hospital.

7. How long has the man learned English?

A. Two months.     B. Five months.     C. Nine months.

8.What is the relationship between the two speakers?

A. Strangers. B. Friends.     C. Couple.

请听第7段材料,回答第911题。

9. What did the woman plan to do at first?

A. Study at the library. B. Walk in the park.      C. Go to the cinema.

10.When does the movie start?

A. At 8:15.     B At 8:30.      C. At 8:50.

11. Where are the two speakers going to meet?

A. At the cinema.   B. In the Town Hall.      C. In the bank.

请听第8段材料回答1214

12. What will the woman probably buy?

A. A watch.    B. A dress.      C. A cake.

13. What is the man going to do tonight?

A. Buy tickets.       B. Attend a concert.       C. Prepare a dinner.

14. What is the conversation mainly about?

A. Buying a surprise gift.

B. Preparing a dinner party.

C. Planning a birthday celebration.

听第9段材料,回答第1517题。

15. Who is Mike Johnson?

A. A new member of a club.

B. A president of a club.

C. A professor of environmental science.

16. What are the club members going to do on Friday?

A. Plant trees. B. Attend a lecture. C. Visit a farm.

17. When is the next meeting for this week?

A. On Monday.      B. On Wednesday.  C. On Sunday.

第三节(共3小题;每小题1.5分,满分4.5

请听下面一段独白,用所听到的独白中的词或数填空,每空限填一个词或一个数。填入的内容写在答题卡相应位置上,在听本段独白前,你将有时间阅读各小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,本段独白读两遍。

Weather Forecast for Europe

Place

Weather Description

Temperature

  18 

clear

23?C

Rome

sunny

  19  ?C

London

  20 

17?C

第一部分:听力

1-5 CCAAB   6-10 BCAAC   11-15 ABBCB     16-17 AB   18. Paris  

19. 26/twenty-six/Twenty-six    20. Windy/ windy

二、英语知识运用(共两节,满分45分)

第一节,填空(共15小题:每小题1分,满分15分)

请从ABCD四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答案题卡上将该选项的标号涂黑。

例:A computer can only do    you have instructed it to do.

 A. how  B. after   C. what   D. when

答案是C

21. You         park here! It’s an emergency exit.

A. wouldn’t    B. needn’t      C. couldn’t     D. mustn’t

21. 答案D

【解析】考查交际用语。由后面的“这是一个紧急出口”可知,这儿是禁止某人停车,所以用mustn’t表示禁止某人做某事。符合语境。

22. The dictionary is what I want, but I don’t have enough money         me.

A. by      B. for      C. in       D. with

22. 答案D

【解析】考查介词。I don’t have enough money with me 意思是我没有随身带那么多钱。

23. He had lost his temper and his health in the war and never found         of them again.

A. neither       B. either  C. each    D. all

23. 答案 B

【解析】考查代词。由“his tepmer and health”可以排除C项和D项,由后面的never表否定,选eithernever either是全部否定,相当于neither

24. The book has been translated into thirty languages since it         on the market in 1973.

A. had come   B. has come    C. came   D. comes

24. 答案C

【解析】考查时态。since引导的从句作状语时,主句通常用完成时,而从句用一般过去时,所以选C项。

25. To improve the quality of our products, we asked for suggestions       had used the products.

A. whatever    B. who    C. whichever  D. which

25. 答案A

【解析】考查关系代词。这儿_______ used the products。是个宾语从句,从句中缺少主语,并且指人,所以用whoever.

26. ----Honey, let’s go out for dinner.

   -----        I don’t have to cook.

A. Forgot it!   B. That’s great!      C. Why?  D. Go ahead!

26. 答案B

【解析】考查交际用语。句意为“亲爱的,我们出去吃饭吧。”“太好了,我不必做饭了。”所以选BA. Forget it. 没关系 C. Why 为什么 D. Go ahead  随便 均不符合语境。

27. Everything comes with       price; there is no such      thing as free lunch in the world.

A. a, a     B. the, /   C. the, a  D. a, /

27. 答案D

【解析】考查冠词。price意思是“代价”,为可数名词,第二空前边有no,后面的名词不用冠词,故选 D项。

28. In china, the number of cities is increasing ________development is recognized across the world.

A. where B. which C. whose D. that

28. 答案C

【解析】考查定语从句。development与先行词cities之间是所属关系,所以选whose。句意是:在中国,城市的数量在增加,城市的发展被全世界意识到。

29. The palace caught fire three times in the last century, and little of the original building _______now.

A. remains      B. is remained C. is remaining      D. has been remained

29. 答案A

【解析】考查时态。remain在这儿意思是“剩下,余留”,为不及物动词,整句话是对现在事实的陈述,所以用一般现在时。选 A项。

30. The news shocked the public, _______to great concern about students’ safety at school.

A. having led  B. led      C. leading       D. to lead

30. 答案C

【解析】考查非谓语动词。句意为:这个消息使公众震惊,也引起了人们对学生在校安全的关注。The newslead之间是主谓关系,并作shocked的伴随状语,所以用leading

31. -----Why do you want to work for our company?

   -----This is the job that I        for.

A. looked       B. am to look  C. had looked D. have been looking

31. 答案D

【解析】考查时态。由句意:这就是我一直寻找的工作可知用现在完成进行时,表示从过去某个时刻发生的动作一直持续到现在,并且有可能持续下去。

32. Today, we will begin ________we stopped yesterday so that no point will be left out.

A. when  B. where C. how    D. what

32. 答案B

【解析】考查状语从句。由句意:今天,为了不遗漏要点,我们从昨天结束的地方开始。where 引导地点状语从句。

33. At the meeting place of the Yangtze River and the Jialing River______, one of the ten largest cities in China.

A. lies Chongqing  B. Chongqing lies   C. does lie Chongqing    D. does Chongqing lie

33. 答案A

【解析】考查倒装。表示方位的地点状语提前,句子完全倒装,所以选A项。

34. Many buildings in the city need repairing, but the one ______first is the library.

A. repaired     B. being repaired    C. repairing  D. to be repaired

34. 答案D

【解析】考查非谓语动词。the one指代前面提到的buildingsrepair是动宾关系,由前半句房屋需要修缮可知修缮这个动作发生在need之后,所以用to be repaired.

35. -----Have you played baseball before? We need one more player.

-----______. I like ball games, so I believe it will be to learn baseball.

A. Sometimes B. Not really   C. Never mind       D. That’s cool

35. 答案B

【解析】考查交际用语。not really 说明自己没打过棒球,与后面的“我认为学打棒球很有趣”相吻合。

第二节 完形填空 (共20小题:每小题1.5分,满分30分)

     请阅读下面短文,掌握其大意,然后从36~55各题所给的四个选项(ABCD)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项的标号涂黑。

Introduction to Letters to Sam

Dear Reader,

     Please allow me to tell you something before you read this book. When my   36 , Sam, was born, my heart was filled with joy. I had been sitting in a wheelchair for 20 years before then, and I have been  37  ill many times. So I wondered if I would have the  38  to tell Sam what I had  39  .

     For years I have been hosting a program on the  40  and writing articles for a magazine.  Being  41 to move freely, I have learned to sit still and keep my heart  42 , exchanging thoughts with thousands of listeners and  43  . So when Sam was born, I  44  to tell him about school and fridship, romance and work, love and everything else. That’s how I started to write these  45 . I hope that Sam would  46  them sooner or later.

     However, that expectation  47  when Sam showed signs of autism (自闭症) at the age of two. He had actually stopped talking before the discovery of the signs. He  48  to communicate with others, even the family members. That was  49  for me but didn’t stop me writing on. I realized that I had even   50  now to tell him. I wanted him to  51  what it means to be “different” from others, and learn how to fight against the misfortune he’ll  52  as I myself, his grandfather, did. I just  53  if I could write all that I wanted to say in the rest of my life.

     Now,   54  the book has been published, I have been given the chance. Every chapter in the book is a letter to Sam: some about my life, and all about what it means to be a   55  .

                                                                  Daniel Gottlieb

36. A. son       B. nephew      C. brother       D. grandson

37. A. seriously      B. mentally     C. slightly      D. quietly

38. A. ability  B. time    C. courage      D. responsibility

39. A. written B. suffered     C. observed    D. lost

40. A. radio    B. television   C. stage   D. bed

41. A. ready    B. unable C. anxious      D. eager

42. A. warm   B. broken       C. closed D. open

43. A. hosts    B. visitors       C. readers       D. reporters

44. A. began   B. stopped      C. forgot D. decided

45. A. letters   B. emails C. books  D. diaries

46. A. find      B. read    C. collect D. keep

47. A. developed    B. disappeared       C. changed     D. arrived

48. A. tried     B. refused       C. regretted    D. hoped

49. A. exciting       B. acceptable  C. strange       D. heartbreaking

50. A. less      B. everything  C. more   D. nothing

51. A. understand   B. explain       C. believe       D. question

52. A. fear      B. face    C. know  D. cause

53. A. felt       B. guessed      C. saw     D. doubted

54. A. as  B. once   C. though       D. if

55. A. teacher B. child   C. man    D. writer

【语篇解读】本文介绍了“Letters to Sam”这本书的创作背景和写作目的。

36. 答案D

【解析】根据as I myselfhisgrandfather可判断,Sam是“我”的孙子。

37. 答案A

【解析】由I had been sitting in a wheelchair for 20 years before thenI wondered if I would have the time…可知作者在这期间重病了几次。所以用seriously.

38. 答案B

【解析】由这一段可知,作者是想告诉他的孙子,但担心自己的身体,所以不知道是不是有

时间。此处用time符合上下文。

39. 答案C

【解析】observe看到,注意到。根据全文内容的理解,作者想告诉他孙子的是他的经历,只有observe合题意。

40. 答案A

【解析】由下文的with thousands of listeners可知,作者是主持广播节目,所以选radio.

41. 答案B

【解析】由第一段可知,作者在轮椅上待了20年,所以不能自由活动。

42. 答案D

【解析】由下文中与听众和读者交流思想可知,作者敞开心扉,所以选open

43. 答案C

【解析】由第二段开头可知,作者主持广播节目和为杂志写文章,所以此处是和听众和读者交流。

44. 答案D

【解析】由下句这就是我怎样开始写这些信的可知,这儿应用decided.是因为我决定告诉Sam学校与友谊、浪漫与工作、爱情与其它一切,才开始写这些信。

45. 答案A

【解析】由本文的题目可知是介绍的Letters to Sam 这本书,下文中也告诉我们这本书的每一章都是一封信,所以这儿选A

46. 答案B

【解析】因为信是写给Sam的,所以作者希望Sam迟早会读到这些信。

47. 答案C

【解析】由于Sam患了自闭症,所以作者的这种期望改变了。

48. 答案B

【解析】因为Sam患了自闭症,这儿是说他拒绝与别人交流。

49. 答案D

【解析】由上文可知,作者对Sam 希望很大,而Sam却患了自闭症,这对作者来说是令人心碎的。

50. 答案C

【解析】由上面一句语,但是并没有阻止我继续写下去和下文中的我想让他理解与别人不同意味着什么,学会和我一样与面对的不幸作斗争可知,作者是有了更多的东西要写。

51. 答案A

【解析】见第50题。

52. 答案B

【解析】见第50题。

53. 答案D

【解析】由上文可知,作者的身体不好,所以他怀疑他是不是能写下所有他想说的话。

54. 答案A

【解析】as引导原因状语从句。句意:因为这本书出版了,所以我有机会让Sam看到我所有想说的话。

55. 答案C

【解析】这本书的每一章都是一封信,一些是关于我的,所有都是关于作为一个人意味着什么的。

三、阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)

     请阅读下列短文,从每题 所给的四个选项(ABCD)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项的标号涂黑。

A

One morning more than thirty years ago, I entered the Track Kitchen, a restaurant where everyone from the humblest(卑微的) to the most powerful came for breakfast. I noticed an empty chair next to an elderly, unshaven man, who looked somewhat disheveled. He was wearing a worn-out hat and was alone. I asked if I might join him. He agreed quietly and I sat down to have my breakfast.

We cautiously began a conversation and spoke about a wide rang of things. We never introduced ourselves. I was concerned that he might have no money and not be able to afford something to eat. So as I rose to go back to the counter and buy a second cup of coffee, I asked,

“My I get you something ?”

“A coffee would be nice.”

Then I bought him a cup of coffee, We talked more, and he accepted another cup of coffee, Finally, I rose to leave, wished him well, and headed for the exit. At the door I met one of my friends. He asked,

“How did you get to know Mr. Galbreath?”

“Who?”

“The man you were sitting with. He is chairman of the Board of Churchill Downs.”

I could hardly believe it. I was buying, offering a free breakfast, and feeling pity for one of the world’s richest and most powerful men!

My few minutes with Mr. Galbreath changed my life. Now I try to treat everyone with respect, no matter who I think they are, and no matter another human being with kindness and sincerity.

56. What does the underlined word “disheveled” mean?

A. Unfriendly.         B. Untidy.         C. Gentle.         D. Kind.

57. The author bought coffee for the old man because     

A. he thought the old man was poor

B. he wanted to start a conversation

C. he intended to show his politeness

D. he would like to thank the old man

58. How did the author probably feel after he talked with his friend?

A. Proud.         B. Pitiful.          C. Surprised.          D. Regretful

59. What is the message mainly expressed in the story?

A. We should learn to be generous.

B. It is honorable to help those in need.

C. People in high positions are not like what we expect.

D. We should avoid judging people by their appearances.

【语篇解读】本文讲述了“我”在吃早点的时候遇到一个看起来穿着邋遢的老人,并且帮助他买了一杯咖啡,事后得知他是最富有的Mr. Galbreath,旨在告诉我们不要以貌取人。。

56. 答案B

【解析】猜测词义题。由上文中的I noticed an empty chair next to an elderly, unshaven man何下文中的He was wearing a worn-out hat and was alone.可知disheveled在这儿是指仪容不整,穿着邋遢的意思。所以答案选B项。

57. 答案A

【解析】细节理解题。根据文中I was concerned that he might have no money and not be able to afford something to eat.可以判断选A项。

58. 答案C

【解析】推理判断题。根据I could hardly believe it. I was buying, offering a free breakfast, and feeling pity for one of the worlds richest and most powerful men!可知,作者在他朋友告诉他那个老人是Mr. Galbreath之后感到很吃惊。由此判断选C项。

59. 答案D

【解析】主旨大意题。根据文章最后一句Now I try to treat everyone with respect, no matter who I think they are, and no matter another human being with kindness and sincerity.可知,作者想要表达的是不要以貌取人。由此判断选D项。

B

Love, success, happiness, family and freedom----how important are these values to you? Here is one interview which explores the fundamental questions in life.

Question: Could you introduce yourself first?

Answer: My name is Misbah, 27 years old. I was born in a war-torn area. Right now I’m a web designer.

Q: What are your great memories?

A: My parents used to take us to hunt birds, climb trees, and play in the fields. For me it was like a holiday because we were going to have fun all day long. Those are my great memories.

Q: Does your childhood mean a lot to you?

A: Yes. As life was very hard, I used to work to help bring money in for the family. I spent my childhood working, with responsibilities beyond my age. However, it taught me to deal with problems all alone. I learnt to be independent.

Q: What changes would you like to make in your life?

A: If I could change something in my life, I’d change it so that my childhood could have taken place in another area. I would have loved to live with my family in freedom. Who cares whether we have much money, or whether we have a beautiful house? It doesn’t matter as long as I can live with my family and we are safe.

Q: How do your get along with your parents?

A: My parents supported me until I came of age. I want to give back what I’ve got. That’s our way. But I am working in another city. My only contact with my parents now is through the phone, but I hate using it. It filters(过滤) out your emotion and leaves your voice only. My deepest feelings should be passed through sight, hearing and touch.

60. In Misbah’s childhood,      .

A. he was free from worry

B. he liked living in the countryside

C. he was fond of getting close to nature

D. he often spent holidays with his family

61. What did Misbah desire most in his childhood?

A. A colorful life.                      B. A beautiful house.

C. Peace and freedom.                  D. Money for his family.

62. How would Misbah prefer to communicate with his parents?

A. By chatting on the Internet.            B. By calling them sometimes.

C. By paying weekly visits.              D. By writing them letters.

63. If there were only one question left, what would it most probably be?

A. What was your childhood dream?

B. What is your biggest achievement?

C. What is your parents’ view of you?

D. What was your hardest experience in the war?

【语篇解读】本文通过一个采访,把Misbah这个人的生活、成长展示给我们。

60. 答案C

【解析】细节理解题。由My parents used to take us to hunt birds, climb trees, and play in the fields. For me it was like a holiday because we were going to have fun all day long. Those are my great memories.可知,Misbah喜爱大自然。所以答案选C项。

61. 答案C

【解析】推理判断题。根据文中I would have loved to live with my family in freedom. Who cares whether we have much money, or whether we have a beautiful house? It doesnt matter as long as I can live with my family and we are safe.可知,作者向往和平自由的生活。故选C项。

62. 答案C

【解析】细节理解题。根据My only contact with my parents now is through the phone, but I hate using it. It filters out your emotion and leaves your voice only. My deepest feelings should be passed through sight, hearing and touch. 可知,Misbah讨厌在电话里与父母联系,因为它只剩下了声音,而Misbah想要的是与父母面对面的交流。四个选项中只有C项能够让Misbah与父母面对面。由此判断选C项。

63. 答案B

【解析】推理判断题。其它三个问题在上文中都有所涉及,只有B项没有。所以如果还剩一个问题,很有可能就是B项。

C

It is hardly surprising that clothing manufacturers(生产商) follow certain uniform standards for various features(特征) of clothes. What seems strange, however, is that the standard adopted for women is the opposite of the one for men. Take a look at the way your clothes button. Men’s clothes tend to button from the right, and women’s form the left. Considering most of the word’s population----men and women----are right-handed, the men’s standard would appear to make more sense for women. So why do women’s clothes button from the left?

History really seems to matter here. Buttons first appeared only on the clothes of the rich in the 17th century, when rich women were dressed by servants. For the mostly right-handed servants, having women’s shirts button from the left would be easier. On the other hand, having men’s shirts button form the right made sense, too. Most men dressed themselves, and a sword drawn from the left with the right hand would be less likely to get caught in the shirt.

Today women are seldom dressed by servants, but buttoning form the left is still the standard for them. Is it interesting? Actually, a standard, once set, resists change. At a time when all women’s shirts buttoned form the left, it would have been risky for any single manufacturer to offer women’s shirts that buttoned from the right. After all, women had grown so used to shirts which buttoned from the left and would have to develop new habits and skills to switch. Besides, some women might have found it socially awkward to appear in public wearing shirts that buttoned from the right, since anyone who noticed that would believe they were wearing men’s shirts.

64. What is surprising about the standard of the clothing industry?

A. It has been followed by the industry for over 400 years.

B. It is different for men’s clothing and women’s.

C. It woks better with men than with women.

D. It fails to consider right-handed people.

65. What do we know about the rich men in the 17th century?

A. They tended to wear clothes without buttons.

B. They were interested in the historical matters.

C. They were mostly dressed by servants.

D. They drew their swords from the left.

66. Women’s clothes still button from the left today because         .

A. adopting men’s style is improper for women

B. manufacturers should follow standards

C. modern women dress themselves

D. customs are hard to change

67. The passage is mainly developed by          .

A. analyzing causes                     B. making comparisons

C. examining differences                 D. following the time order

【语篇解读】本文由男女衣服的不同,分析产生这种不同的原因,并且告诉我们这种不同为什么延续到现在。

64. 答案B

【解析】细节理解题。由 What seems strange , however, is that the standard adopted for women is the opposite of the one for men.”可知男女衣服的标准不一样令人惊奇。所以答案选B项。

65. 答案D

【解析】细节理解题。根据文中“Most men dressed themselves, and a sword drawn from the left with the right hang would be less likely to get caught in the shirt.”可判断选D项。

66. 答案D

【解析】细节理解题。根据“Actually, a standard , once set, resists change.”可知,习惯一旦养成,就很难改变是女式衣服的纽扣仍然在左边的原因。由此判断选D项。

67. 答案A

【解析】组织结构题。通观整篇文章可以看出,作在开始提到一个现象――男女衣服的标准相反,然后分析这种现象产生的历史原因,最后告诉我们现在这是这样的原因。由此判断选A项。

D

Sitting on the peaceful coast of Galapagos Islands. Ecuador, watching the sun move quietly into the sea, you shouldn’t forget that Charles Darwin (1809-1882) arrived here in 1835. He stayed on the islands for five weeks, observing various animals. This finally inspired (启发) his famous work, On the Origin of Species. You can certainly follow Darwin’s footsteps and enjoy a trip from four to seven days to the islands.

The islands are certainly a paradise (天堂) for wildlife, as there are no natural killers on the islands and the number of boats and visitors is under government control. Though you cannot walk freely as Darwin did about 200 years ago, each day is as impressive as it could be.

The most well-known animals of the Galapagos is the giant tortoise(巨型海龟), which can be seen moving slowly around the highlands of Sanra Cruz, the second largest island in the archipelago(群岛). Some of these creatures are so old that they might have been seen in their youth by Darwin himself.

Despite strict control over activities and timing, your stay on the Galapagos will be remembered as a chain of incomparable pictures: diving with sea lions that swim and play within inches of you; feeling small sharks touch your feet as you swim; and, most magically, seeing a whale and her baby surface with a great breath of air.

Travelling between the islands and observing the wildlife that so inspired Darwin, you will feel as though you are getting a special view of an untouched world. At night you will sleep on board the ship, leaving the wildlife in complete occupation of the islands, which are as undisturbed now as they have been since the beginning of time.

68. What do we know about Darwin’s visit to the islands?

A. He studied different creatures on the islands

B. He completed his famous book on the islands

C. He was touched by the geography of the islands

D. He was attracted by well-known animals of the islands

69. Which of the following plays a role in making the islands “a paradise for wildlife”?

A. Animals on the islands feed on grass.

B. Local government forbids killing wildlife.

C. People cannot visit the islands as they wish.

D. Tourists are not allowed to touch the animals.

70. Your stay on the islands will be most impressive mainly because of         .

A. The beautiful sea views                  B. Darwin’s inspiring trip

C. a closer view of animals                  D. various daring activities

71. Which of the following would be the best title for the passage?

A. A Unique Attraction for wildlife Lovers

B. Calapagos as a Paradise for Adventures

C. Charles Darwin as a symbol of Galapagos

D. A successful Example of wildlife protection

【语篇解读】本文介绍了一个冒险家的乐园Galapagos Islands,达尔文曾在这儿受到启发写出了《物种起源》一书,同时,由于这儿保护得很好,直到现在依然是旅游的好去处。

68. 答案A

【解析】细节理解题。由文中的He stayed on the islands for five weeks, observing various animals.可知达尔文在这儿观察了各种各样的动物。

69. 答案C

【解析】细节理解题。根据文中...strict control over activities and timing...可知,当地对游客的活动和参观时间都是有严格限制的,所以答案选C项。

70. 答案C

【解析】细节理解题。根据your stay on the Galapagos will be remembered as a chain of incomparable pictures: diving with sea lions that swim and play within inches of you; feeling small sharks touch your feet as you swim; and, most magically, seeing a whale and her baby surface with a great breath of air.可知,在Galapagos岛上能与动物亲密接触。

71. 答案A

【解析】主旨大意题。这篇文章主要是向我们推荐Galapagos Islands,因此题目要具有醒目的特点,方能达到吸引读者眼球的目的,故题目以A为佳。

                                  E

Humans are naturally drawn to other life forms and the worlds outside of our own. We take delight in the existence of creatures and even whole societies beyond our everyday lives.

This sense of wonder is universal. Look at the efforts that scientists have made to find out whether life of some kind exists on Mars, and the popularity of fantasy(幻想) literature or movies like The Lord of the Rings. This sense of wonder draws us to each other, to the world around us, and to the world of make-believe. But have we gone so far in creating worlds of fantasy that we are missing the pleasure of other worlds that already exist all around us?

Human beings, as biologists have suggested, possess an inborn desire to connect with and understand other life forms. However, people, especially in big cities, often lead rather isolated lives. In a study of British schoolchildren, it was found that children by age eight were much more familiar with characters from television shows and video games than with common wildlife. Without modem technology, a small pond could be an amazing world filled with strange and beautiful plants, insects, birds, and animals. When we lack meaningful interaction(交互) with the world around us, and sometimes even with our families and friends, we seek to understand and communicate with things that exist only in our imaginations or on a computer screen

The world of make-believe is not necessarily bad. But when the world of fantasy becomes the only outlet(出路) for our sense of wonder, then we are really missing something. We are missing a connection with the living world. Other wonderful worlds exist all around us. But even more interesting is that if we look closely enough, we can see that these worlds, in a broad sense, are really part of our own.

72. The popularity of The Lord of the Rings proves       

A. the close connection between man and the fantasy world

B. the wonderful achievements of fantasy literature

C. the fine taste of moviegoers around the world

D. the general existence of the sense of curiosity

73. What can we infer from the underlined sentence in Paragraph 3?

A. People are far less familiar with the world of fantasy.

B. The world around us could serve as a source of wonder.

C. The world of fantasy can be mirrored by a small and lively pond.

D. Modern technology prevents us from developing our sense of wonder.

74. If our sense of wonder relies totally on the world of make-believe, we will       

A. fail to appreciate the joy in our lives

B. be confused by the world of make-believe

C. miss the chance to recognize the fantasy world

D. be trapped by other worlds existing all around us

75. What is the main purpose of the passage?

A. To show us the hidden beauty in our world.

B. To warn us not to get lost in the fantasy world.

C. To argue against the misuse of the sense of wonder.

D. To discuss the influence of the world of make-believe.

【语篇解读】本文介绍了一个冒险家的乐园Galapagos Islands,达尔文曾在这儿受到启发写出了《物种起源》一书,同时,由于这儿保护得很好,直到现在依然是旅游的好去处。

72. 答案D

【解析】细节理解题。由第二段可知,举The Lord of the Rings这个例子是为了证明人们的好奇心是普遍存在的。所以答案选D项。

73. 答案B

【解析】推理判断题。Without modem technology, a small pond could be an amazing world filled with strange and beautiful plants, insects, birds, and animals.这句话告诉我们,如果没有现代技术,即使一个小小的池塘也能成为一个令人惊异的世界。从而我们可以推测出我们现实世界也是很美丽的,也是一切期间产生的根源。

74. 答案A

【解析】细节理解题。根据The world of make-believe is not necessarily bad. But when the world of fantasy becomes the only outlet for our sense of wonder, then we are really missing something. We are missing a connection with the living world.可知,如果幻想成为我们好奇感的唯一出路的话,我们就会失去一些东西,就会失去与现实世界的联系,我们也就不能体会到我们现实生活中的快乐。由此判断选A项。

75. 答案B

【解析】作者意图题。由文章最后一段可知,作者写这篇文章的目的就是要告诉我们不要沉迷在幻想之中。由此判断选B项。

第四部分 写作(共两节,满分35分)

第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,共10分)

   以下标有题号的每一行均有一个错误,请找出,并按下列情况改正:

   此行多一词:把多余的词用斜线(\)划掉,在该行右边横线上写出该词,并也用斜线划掉。

   此行缺一词:在缺词处加一个漏字符号(^),在该行右边横线上写出该加的词。

   此行错一词:在错词的下面划一横线,在该行右边横线上写出改正后的词。

注意:请在答题卡上作答。

Here is my idea about how a friend is like. Firstly,     76.        

a friend is someone you can share your secrets. If you       77.        

tell him a secret, never will he talks about it with anybody  78.        

else. Besides, a friend is always good listener when you      79.        

need one. After hear your sad stories, he will say some       80.        

words that is nice and warm. Still, your happiness makes    81.        

him happily too. What’s more, a good friend is willing to   82.        

offer the help to which you need, or can at least give you   83.        

some advices. In a word, friends are those you like and      84.        

trust, and you will enjoy every minute that you spent with  85.        

them.

【解析】

76. how    what,what引导宾语从句,从句中like缺宾语。

77. secret之后加withshare sth. with sb.

78. talks    talkwill后须加动词原形。

79. always之后加alistener是可数名词,且是泛指。

80. hear    hearingafter是介词,后接名词或动词-ing形式。

81. is    arethat代指先行词words,所以谓语动词要用复数。

82. happily    happy,形容词作宾语补足语。

83. 去掉towhich you need作定语,意为:提供你所需的帮助。

84. advices    adviceadvice是不可数名词。

85. spent    spend,前后时态须一致。

第二节 书面表达(满分25分)

假设你是李华,于201063日搭乘国外某航空公司航班(flight number BA793)回国后,发现遗失了一个行李箱(suitcase)。现请用英文给该航空公司写一封信,请他们帮你寻找。

信件要点包括:

l         陈述写信原因

l         简要描述该行李

l         说明其重要性

l         期待回复并表示感谢

注意:

1. 词数100左右。

2. 信件格式已为你给出。

3. 请在答题卡上作答。

【思路点拨】试题为应用文中的书信写作,试题只给出写作框架,并未给出所有的具体写作细节,为半开放性写作。写好此文,需注意三点:一是写信格式要准确,信的开头已经给出,但切要写好信的结尾。二是要详略得当,本文应重点写的是对箱子的描述。三要注意适当地增加细节,恰当地使用连接过渡词,以使行文连贯。

【参考范文】

Dear Sir/Madam,

I’m Li Hua. I took the flight BA793 on June 3, 2010. But when I came to my home, I found I lost a suicase. I am writing to you to request you to help me find it back.

My suitcase is a small blue one with a zip. There is a lable on the handle with my name and address on it. It si really important for me, because I had put all my important documents in it, including my ID card, passport and so on. Besides, it si what my father sent to me on my birthday.

Thanks for your kind consideration and I look forward to receiving your earliest reply.

                                                          Yours truly,

                                                            Li Hua.

【范文点评】文章要点齐全,写作层次清晰,紧扣要点框架并适当添加细节,行文连贯,句式多变,能够正确运用各种复合句,对箱子的描述恰当得体。

参考答案

一、听力:(共20小题,每小题1.5分,满分30分)

1-5 CCAAB   6-10 BCAAC   11-15 ABBCB   16-17 AB

18. Paris   19.  26/twenty-six/Twenty-six    20. Windy / windy

二、英语知识运用(共两节,满分45分)

第一节 单项填空(共15分;每小题1分,满分15分)

21-30 DDBCA  BDCAC 

31-35 DBADB

第二节 完型填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)

36-40 DABCA

41-50  BDCDA  BCBDC

46-55  BCBDC  ABDAC

三、阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)

56-60 BACDC

61-70 CCBBD  DAACC

71-75 ADBAB

四、写作(共两节,满分35分)

第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)

76 what     77 with     78 talk     79 a       80 hearing

81 are      82 happy    83 to      84 advice

85 spend

第二节 书面表达(满分25分)

 

评论 (0 个评论)

facelist doodle 涂鸦板

小黑屋|手机版|Archiver|۩tik中国影迷会۩

GMT+8, 2020-8-15 00:34 , Processed in 0.032998 second(s), 5 queries , Gzip On, File On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2020, Tencent Cloud.

返回顶部